Hawaï PDF

Hawaï is het grootste eiland van de Hawaï PDF staat Hawaï. 458 km2 is het eiland net iets groter dan Corsica. Bestuurlijk gezien is het eiland een county binnen de staat Hawaï met Hilo als hoofdstad.


Hawaii, Honolulu… Dans l’imaginaire européen, ces noms évoquent des îles de rêve, frangées de cocotiers, de jeunes femmes vêtues de courts pagnes de fibre et de colliers de fleurs, dansant le, hula, au son de l’ukulele… C’est aussi le surf, né sur les crêtes des vagues océaniques déferlant sur les plages de l’archipel. C’est encore de magnifiques volcans, plus ou moins assoupis…
Au-delà du  » paradis pacifique  » de Paul Claudel, l’auteur relate la rencontre de différents peuples sur ces îles, situées à 4 500 km au nord de Tahiti, 4 000 km des côtes de Californie et 6 000 km du Japon. Il raconte la découverte du capitaine Cook en 1778, les premiers contacts avec les habitants et le roi Kamehameha, les traces de leur histoire – pétroglyphes, lieux sacrés, heiau – les vagues migratoires du XIXe siècle – Américains, Chinois, Portugais, Japonais…
Devenu cinquantième Etat des Etats-Unis en 1959, Hawaii offre aujourd’hui un étrange mélange de ressources, de modes de vie. Mais sa principale richesse est d’avoir su intégrer sans discrimination trop évidente des cultures et des populations variées.  » Colonisation réussie « ,  » Amérique tropicalisée et asiatisée « , l’archipel a inventé sa culture à la fois locale et ouverte sur le monde. Un modèle pour le XXIème siècle ?

Hij werd in 1779 gedood bij schermutselingen met inboorlingen langs de Kealakekua-baai aan de westkust van het eiland. De inheemse koning Kamehameha I, die van het eiland Hawaï kwam, verenigde in 1795 de meeste Hawaïaanse eilanden met geweld onder zijn bestuur. Hij noemde zijn nieuwe koninkrijk naar het eiland waar hij geboren was, en daardoor staat nu de hele eilandengroep bekend onder de naam Hawaï. Op 21 augustus 1959 werd Hawai’i de 50ste staat van de Verenigde Staten. De oudste vulkaan van het eiland, Māhukona is reeds lang onder de zeespiegel verdwenen.

De laatste eruptie was 470,000 BP. Op 29 km van de zuidoostkust groeit onder de zeespiegel een nieuwe vulkaan, die Loihi genoemd wordt. Omdat Mauna Loa en Kilauea actieve vulkanen zijn, neemt het eiland nog steeds in oppervlakte toe. Hierbij zijn verschillende dorpen en wegen onder lava bedolven.

De meeste aerosolen zijn zuur en hebben een doorsnede die de longen kunnen aantasten. Mensen die ontvankelijk zijn voor ademhalingsproblemen, zoals astma, hooikoorts, kunnen daardoor hoofdpijn, waterogen, keelpijn en lethargie ondervinden. Daardoor vindt men er tropische regenwouden met hoge watervallen, zoals de 135 m hoge ‘Akaka-waterval’ ten noorden van Hilo. De westelijke kant van het eiland is voor een groot deel droog en kaal. Het zuidpuntje van het Grote Eiland is het zuidelijkste punt van het grondgebied van de Verenigde Staten. Ten noordwesten van het eiland ligt het eiland Maui.

De vulkaan Haleakala op Maui is zichtbaar vanaf de noordkust van het Grote Eiland. In 2010 had het grote eiland een bevolking van 185,079. De oorspronkelijke bevolking is volledig geïntegreerd. In de periode van 1830 tot 1950 is het gebruik van Hawaïaans als eerste taal sterk achteruitgegaan, en nu spreken nog maar weinig inwoners Hawaïaans als moedertaal. De taal heeft echter in de jaren vijftig meer belangstelling gekregen. Het bekendste sportevenement is de Ironman Hawaï, een triatlon die ieder jaar in oktober wordt gehouden. 3,8 km moeten zwemmen in de oceaan.

In Captain Cook bevindt zich de Amy B. Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 mrt 2018 om 15:28. Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.

Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Un article de Wikipédia, l’encyclopédie libre. Cet article est une ébauche concernant le monde insulaire et Hawaï. Consultez la liste des tâches à accomplir en page de discussion. Pacifique et une des huit îles principales qui composent l’État américain d’Hawaï. Grande Île , puisqu’elle est plus grande que toutes les autres îles de l’archipel réunies.