Samo Milost PDF

Samo Milost PDF forward this error screen to cp10. Please forward this error screen to stroncij. Baru, smatra se polovinom XII vijeka.


Panoniju, savladaju je i ratom osvoje. Najzad preuze kraljevstvo, i vladao je umjesto oca, i rodio je sina, kojega je nazvao Selimir. A u granicama njegovog kraljevstva, od Vinodola do Apolonije, bile su kako primorske tako i zagorske oblasti. Njega je naslijedio u kraljevanju njegov sin Selimir, koji je premda paganin i iz istog roda, sa svima je bio u miru i voljeo je sve hriscane, i najmanje ih je proganjao.

I rodio je sina koga je nazvao Bladin. Umro je dvdesetprve godine svoje vladavine. Volge, po kojoj su dobili ime. Bog ne posjeti i spase ih. Zvonimir i kraljevstvo je primio njegov sin po imenu Svetopelek. A u istoj crkvi, u kojoj je sahranjen, izabrali su njegovog sina Svetolika, tu su ga arhiepiskop i episkop posvetili i krunisali.

Zavladao je umjesto njega njegov sin Vladislav. Za vlade Tomislava ugarski kralj po imenu Atila pokrenuo je vojsku da bi zaratio s njim. Njegov sin Sebeslav naslijedio je u kraljevstvu svoga oca. Poslije ovoga, sedme godine svoga kraljevanja Razbivoj je umro. Poslije njega preuze kraljevstvo njegov sin Tvrdoslav, i povratio je kraljevstvo svoga oca, i umro. U to se vrijeme ban Bijele Hrvatske sa svima svojima pobuni protiv kralja.

I tako su vladali zemljom dugo vremena. Rimljanku iz veoma plemenitog roda, s kojom rodi sina, kojega nazva Petrislav. Belina, a to zbog pobjede koju je kralj tu izvojevao. Bijelom Hrvatskom i Bosnom, i poslije njega uvijek su njegovi nasljednici vladali u Hrvatskoj.

Dubrovnik i odatle uzmu Silvestra, koji je jedini bio preostao od poroda slavnoga kralja Prelimira, i postave ga za svog kralja. Tetrarhijom, sa strahom od Boga u miru i pravdi. Blatom, odjednom nasta oluja u kojoj nastrada on i oni koji bijahu sa njime. Njegovu zemlju posjedne njegov brat i vladao je njome umjesto njega.

Zatim kralj Petrislav izrodi sina koga nazove Vladimir, i umrije u miru. Sahranjen je u crkvi Svete Marije, u mjestu koje se zove Krajina. Dalmaciju i u zemlju kralja Vladimira. Ne dugo vremena zatim umrije car Samuil, a njegov sin Radomir preuzme carstvo. Vasilija, pa je zadobio svu zemlju do Carigrada. Kotora, naredi da se vojska preveze.